banner3

26 Nisan 2024 Cuma

Almanya Filistin’e yardımlara tekrar başlıyor

Abdurrahman Abdi Paşa Tiran'da anıldı

"Abdurrahman Abdi Paşa Sempozyumu" Arnavutluk'un başkenti Tiran'da büyük bir katılımla yapıldı.

29 Ocak 2016 Cuma 22:22
Abdurrahman Abdi Paşa Tiran'da anıldı


Arnavutluk'un başkenti Tiran'da, "Abdurrahman Abdi Paşa Sempozyumu" düzenlendi. Arnavutluk'taki Geleceğin Alternatifi Vakfı (ALSAR) tarafından düzenlenen uluslararası sempozyumda, 17. yüzyılda yaşamış, Osmanlı Devleti'nin son Budin Beylerbeyi olan Arnavut kökenli Abdurrahman Abdi Paşa'nın hayatı ve icraatları ele alındı.

Tiran - Arnavutluk'un başkenti Tiran'da, "Abdurrahman Abdi Paşa Sempozyumu" düzenlendi.

Arnavutluk'taki Geleceğin Alternatifi Vakfı (ALSAR) tarafından düzenlenen uluslararası sempozyumda, 17. yüzyılda yaşamış, Osmanlı Devleti'nin son Budin Beylerbeyi olan Arnavut kökenli Abdurrahman Abdi Paşa'nın hayatı ve icraatları ele alındı.

ALSAR Başkanı Mehdi Gurra, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Osmanlı Devleti'nde görev yapan Arnavutların Balkan yarımadasındaki önemli meselelerde aktif rol üstlendiklerini belirterek, "Arnavutların Osmanlı'daki rolü sadece siyasette değil, kültür, sanat, bilim ve edebiyatta da önemliydi'' diye konuştu.

Türkiye'nin Tiran Büyükelçiliği Müsteşarı Cem Baş da Arnavutluk'un birçok kentinde, iki ülke arasındaki ortak tarihin kanıtlarına rastlanabileceğini ifade ederek, ''Aynı şekilde, Türkiye'nin de farklı şehirlerinde Arnavutların izlerini görüyoruz ve bundan memnuniyet duyuyoruz" dedi.

Arnavut tarihçi Dritan Egro ise Arnavutluk'ta Osmanlı dönemini öğrenmek adına yapılan çalışmaların yetersizliğine işaret ederek, daha çok "Osmanlı döneminde Arnavutların yeri" konularında çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti.

Sempozyuma Türkiye'den katılan tarihçi Prof. Dr. Abdülkadir Özcan da Osmanlı'da Arnavutların önemli bir yeri olduğunu belirterek, bunlardan biri olan Abdi Paşa'nın Bağdat, Budin, Bosna gibi vilayetlerinde valilik yaptığını anımsattı.

Macar tarihçi ve yazar Dr. Zoltan Robert Bolek ise Arnavut kökenli Abdurrahman Abdi Paşa'nın gerçek bir kahraman olduğunu vurguladı.

Bugün Macaristan'da bulunan Müslüman toplumunda Arnavut, Türk ve Boşnakların da önemli bir yere sahip olduğunu anlatan Bolek, ''Macaristan, Arnavutluk ve Türkiye'yi çok ciddi bir tarih birbirine bağlıyor. Geçmişimiz, bölgeye istikrar ve daha iyi bir gelecek getirebilir" diye konuştu.

Sempozyumda bir konuşma yapan Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği UKİD başkanı Musa Serdar Çelebi, 2 Eylül tarihinde Budapeşte'de, Abdurrahman Abdi Paşa'nın şehit düştüğü ve kabrinin bulunduğu yerde de bir anma toplantısı düzenleneceğini söyledi.

Abdurrahman Abdi Paşa

17. yüzyılda yaşayan Osmanlı vezirlerinden Abdurrahman Abdi Paşa, Bağdat, Mısır, Bosna, Halep ve Budin valiliklerinde bulunmuştu.

Arnavut kökenli Abdi Paşa, Budin valiliği sırasında Haçlı ordusunun kuşatmasına karşı durmuş ve üç buçuk aylık kuşatma boyunca 18 kez Haçlıları püskürtmüştü. Abdi Paşa, askerleriyle birlikte ön saflarda savaştığı sırada 70 yaşında hayatını kaybetmişti.

Şehre daha sonra yerleşen Macarlar tarafından Abdi Paşa'nın şehit düştüğü yere dikilen mezar taşında "Kahraman düşmandı, rahat uyusun" ifadesi yazılmıştı.

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4