banner3

19 Mart 2024 Salı

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Avrupalı aşırı sağcılara Trump desteği

Avrupa’da yükselişte olan ırkçı aşırı sağ partileri ABD’deki evangelik fundamentalist hıristiyan çevrelerin yıllardır desteklediği ortaya çıktı. Destek akışının Trump döneminde arttığı görülüyor.

01 Nisan 2019 Pazartesi 11:09
Avrupalı aşırı sağcılara Trump desteği
 

Avrupa’da yükselişte olan ırkçı aşırı sağ partileri Amerika Birleşik Devletleri’ndeki evangelik fundamentalist hıristiyan çevrelerin yıllardır desteklediği ortaya çıktı. Destek akışının Donald Trump döneminde arttığı görülüyor.

Özel haberleriyle bilinen opendemocracy.net sitesindeki makaleye göre, Avrupa'daki aşırı sağcılara destek şimdiye kadar şüphelenildiği gibi sadece Rusya’dan değil, ABD’den de gelmekte. ABD’li fundamentalistlerin destekleri gittikçe artan oranda maddi para akışına dayanıyor. Evangelistlerin destekleri daha ziyade kendilerinin de hassas olduğu homoseksüellik, aynı cinsten kişilerin evliliği, kürtaj hakkı, aile gibi konularda Avrupa Birliği (AB) hukuk sistemindeki uygulamalara karşı propaganda faaliyetlerini ve diğer çalışmaları kapsıyor. Makalede bu çalışmalar için son 10 yılda Avrupa’daki aşırı sağ gruplara aktarılan paranın 50 milyon doları aştığı ifade ediliyor.

Finansal olarak güçlü destekçi grupların içinde ABD Başkanı Donald Trump’ın çevresindeki önemli isimlerin yer alması dikkat çekiyor. Bunlar arasında başkan yardımcılığı yapan Mike Pence, Trump’ın seçim kampanyasının sponsorlarından Koch Kardeşler, Trump’ın seçim kampanyasının stratejisti Steve Bannon, Eğitim bakanı Betsy DeVos ve kardeşi dünyadaki birçok karanlık işin arkasından çıkan özel ordu niteliğindeki Blackwater’in kurucusu Erik Prince, Trump’ın avukatlarından Jay Sekulow sadece bir kısmı.

Yardım akışında başı Avusturyalı, Macar ve Polonyalı gruplar çekerken listede Almanya’da kürtajı Yahudi Soykırımı (Holocaust) ile aynı görüp karşı çıkanlar, Fransa’da Milli Cephe (Front National)’e yakın gruplar ve İtalya’da Kültür Savaşı Gladyatörleri gibi gruplar da yer alıyor. Şu günlerde merak edilen konuların başında ise yaklaşan Avrupa Parlamentosu seçimlerini istedikleri yönde manipüle etmek için ne gibi çalışmaların ve desteklerin yapıldığı. Bu sebeple bazı siyasi partiler propaganda çalışmaları için akıtılan paraların kaynakları üzerinde daha ciddiyetle durulmasını ve seçimleri yabancıların domine etmesinin önüne geçilmesini talep ediyorlar.

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4