Suriye kökenli Alman siyaset bilimci Bassam Tibi Alman’yanın İslam siyasetini sert biçimde eleştirdi. Uzun yıllar Göttingen Üniversitesinde görev yapmış olan ve Euro-İslam fikrinin öncülerinden Profesör Tibi dün (Perşembe) „Neue Zürcher Zeitung“ Gazetesine verdiği demecinde „Devlet İslam’ın önünde teslim oluyor“, diye konuştu.
Eleştirel bir İslam tartışmasının bastırıldığını söyleyen Tibi, Almanya’da şuan tartışılan İslam’ın aidiyet meselesinin, bu dinin çeşitliliğini dikkate almadığından dolayı yanlış yöne gittiğini savundu. Tibi, „Tek bir İslam yoktur“, diye konuştu.
Tibi’ye göre Almanya’daki Müslümanların yaklaşık yüzde 90’ı paralel toplumlarda yaşıyor. Tibi, „Çoğu zaten dâhil olmak istemiyor” dedi. Bunun sorumluluğunun sadece göçmenlerde olmadığını, bunda Almanların ve yanlış bir uyum kavramı anlayışının da sorumluluğunun olduğunu vurgulayan bilim adamı, „uyum yurttaş kimliğinin kabulü demektir”, dedi. Kimliğin de vatana ait olduğunu söyleyen Tibi, bu çıkartıldığı takdirde ise hiç birşey kalmaz”, diye konuştu.
Tibi ayrıca Alman İslam Konferansı’nı da eleştirdi. Alman İslam Konferansı’nın bir „sahtekârlık toplantısı” olduğunu ve Almanya’nın sadece „yurtdışından fianse edilen ve İslamcı” olan dört dernek ile diyalog sürdürdüğünü söyleyen Tibi, liberal Müslümanların bundan dışlandığını ifade etti.
Tibi Diyanet İşleri Türk İslam Birliği - DİTİB’i „AKP’nin bir enstrümanı” olarak adlandırdı. DİTİB’in Almanya’daki Türkleri bağımsız bir cemaat ve böylece Türk dış politikasının bir enstrümanı olarak muhafaza etmek istedğini söyleyen Bassam Tibi, DİTİB’in son yıllarda Alman devletinden uyum projeleri için aldığı milyonların „çılgınlık“ olduğunu ilave etti. Tibi, „Oysaki her aptal DİTİB’in uyuma hizmet etmediğini biliyor“, diye konuştu.
yb
Irkçı katile cezaevi kıyağı
Aşağı Saksonya DİTİB ile işbirliğini sürdürmek...
Sözde Fransa İslamı için yeni bir çatı...
Yeni DİTİB Yönetimi Basınla Tanıştı
DİTİB gitti Selefiler geldi
Kürt milislere katılan Alman sayısında artış
KRV Eyalet Başbakanı Laschet'ten boykot
Almanya DİTİB'e rakip çıkarma derdinde
Yorumlar