banner3

26 Nisan 2024 Cuma

Almanya Filistin’e yardımlara tekrar başlıyor

Venezuela'da Yüksek Mahkeme'den geri adım

Venezuela Yüksek Mahkemesi tepkiler üzerine parlamentonun yetkilerini elinden alma ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırma kararını geri çekti

02 Nisan 2017 Pazar 10:56
Venezuela'da Yüksek Mahkeme'den geri adım
 

Venezuela’da Yüksek Mahkeme, aldığı parlamentonun yetkilerini elinden alma ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırma kararını yurt içinden ve yurt dışından gösterilen tepkiler ve başlayan protesto gösterileri nedeniyle iptal etti.

Parlamento Başkanı Jullio Borges mahkeme kararını ‘hükümet darbesi' olarak nitelendirerek Venezuelalıları kararı protesto mitinglerine katılmaya çağırmış, Meclisin mahkeme tarafından yetkisizleştirilmesine yurt dışından da tepkiler yağmıştı.

Bilindiği gibi Venezuela Yüksek Mahkemesi perşembe günü muhalefetin kontrolündeki meclisin yetkilerini elinden almıştı. Meclis Başkanı Borges ‘hükümetin halkın özgürlük ve haklarını elinden aldığını ve sosyalist Devlet Başkanı Nicolas Maduro ne derse desin bu uygulamaya ancak ‘diktatörlük' denebileceğini söyledi.

Venezuela muhalefeti temel demokratik hakları ve hukuk devleti ilkelerini ihlal ettiği için mahkeme kararına uyulmayacağını duyurdu. Muhalefet lideri Henrique Capriles de ‘darbeden' söz ederek devletler topluluğunun duruma müdahale etmesi gerektiğini söyledi. Eski meclis başkanı Henry Ramos Allup ‘hillekarlıkla' suçladığı Yüksek mahkeme'nin anayasayı keyfince kullandığını öne sürdü.

Venezuela Yüksek Mahkemesi'nin daha önce verdiği verdiği parlamentonun yetkilerini elinden alma kararının ardından ülkede artan siyasi gerginliğe son vermek için Devlet Başkanı Nicolas Maduro devreye girmişti. Maduro başkanlığında toplanan Ulusal Savunma Konseyi'nden yapılan açıklamada, mahkemeden parlamentonun yetkilerini elinden alma ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırma kararlarının gözden geçirilmesinin istendiği belirtilmişti. Açıklamada, "kurumsal istikrarın ve devletteki güçler dengesinin sağlanması” için kararın gözden geçirilmesinin istendiği kaydedilmişti.

Maduro televizyondan yayınlanan konuşmasında, kararlar nedeniyle yaşanan krizin "aşıldığını” duyurmuş, mahkemenin kararlarını "izah edeceğini ve düzelteceğini” vurgulamıştı.

Venezuela Yüksek Mahkemesi 2016 yılının Ağustos ayında, muhaliflerin çoğunlukta bulunduğu Parlamento'nun seçimlerde yolsuzluk yaptığı iddia edildiği için görevleri askıya alınan üç vekilin yemin etmesine izin vererek, yasaları ihlal ettiğine hükmetmişti. Mahkeme, çarşamba günü ise parlamentonun yetkilerinin süresiz olarak iptal edilmesine karar vermişti. Mahkeme, kararına gerekçe olarak parlamentodaki çoğunluğun yasal düzenlemelere uymamasını ve yargının aldığı kararları hiçe saymasını göstermişti.

Gelişmeler üzerine Peru Devlet Başkanı Pedro Pablo Kuczynski Venezuela'daki gelişmelerin ‘kabul edilemez' olduğunu söyleyerek Caracas Büyükelçisini geri çekti. Brezilya, Kolombiya ve Avrupa Birliği de Venezuela'daki gelişmelerin endişe verici olduğunu duyurdu. ABD yönetimi ‘demokrasinin ciddi darbe' aldığı yorumunu yaptı. Meksika hükümeti Yüksek Mahkeme kararının ‘temsili demokrasi ve kuvvetler ayrılığının' temel değerlerine indirilmiş bir darbe olduğunu duyurdu.

Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) Genel Sekreteri Luis Almago Yüksek Mahkeme kararının ‘bizatihi darbe' olduğunu belirterek teşkilat üyelerinin olağanüstü toplanmalarını istedi. Venezuela Dışişleri Bakanı Delcy Rodriguez eleştirileri geri çevirerek bölgedeki sağcı akımları Venezüella demokrasisini ‘torpillemekle' suçladı.

Uluslararası düzeyde tepkilere yol açan karar ülke içinde de eleştirilere neden oldu. Başsavcı Luisa Ortega Diaz, Yüksek Mahkeme'nin kararını "anayasanın ihlali” olarak değerlendirdi. Ortega, cuma günü yaptığı bu açıklama ile mahkemenin kararını eleştiren en üst düzey yetkili oldu.

Mahkemenin kararını protesto etmek için ülkede gösteriler de düzenleniyor. Muhalefet, cumartesi günü başkent Caracas'ta protesto gösterisi çağrısı yapmıştı. Gösterilere binlerce kişi katıldı. Yüksek Mahkeme'ye yakın olarak değerlendirilen Maduro, muhalefet tarafından "darbe” yapmakla suçlanıyor. Muhalefet, anti-demokratik uygulamalara karşı çıkma çağrısı yapan çok sayıda kişinin darbe çağrısı yaptıkları gerekçesi ile tutuklanmalarına da tepkili. 

(Ajanslar)

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4