banner3

26 Nisan 2024 Cuma

Almanya Filistin’e yardımlara tekrar başlıyor

Almanya'da kiliseler vergi zengini

Kiliselerden ayrılanların artmasına rağmen Katolik ve Protestan kiliselerinin 2015 yılındaki vergi gelirleri rekor kırdı

12 Temmuz 2016 Salı 00:43
Almanya'da kiliseler vergi zengini
 

İntertürk - Köln 

Almanya'da kiliseden ayrılanların sayısındaki büyük artışa rağmen geçtiğimiz yıl her iki büyük kilisenin vergi gelirlerinde rekor rakamlara ulaştıkları açıklandı. Buna göre kiliselerin 2015 yılındaki vergi geliri toplam 11,5 milyar avro oldu. Bunun 6,1 milyarlık kısmı Katolik kilisesine giderken, Protestan kilisesinin kasasına giren miktar 5,4 milyar avro oldu. Bilindiği gibi devlet her kilise üyesi çalışandan kiliseler için başpiskoposluk bölgelerine göre belirlenen miktarda vergi keserek kiliselere aktarıyor.

Devlet İstatistik Dairesi'nce belirlenen rakamlardaki artışın sebebinin kilise üyelerinin gelir durumlarındaki iyileşmeden kaynaklandığı düşünülüyor. Çünkü bilindiği gibi kiliseler sürekli üye kaybetmekte ve üye kaybı kesintisiz sürmekte. İstatistik Dairesinin rakamlarına göre, 1991 yılında iki Almanya'nın tekrar birleşmesinden bu yana Katolik kilisesinin üye sayısı 3,1 milyon, Protestan kilisesinin üye sayısı ise 4,9 milyon azaldı. Ancak bu rakam sadece kiliseye karşı güven kaybı kaynaklı istifalar nedeniyle görülen bir azalma olmayıp, ülkenin demografik yapısının değişmesiyle de alakalı.
 
Verilere göre kiliseye en çok verginin aktığı başpiskoposluk bölgesi Münchem-Freising. Onu Paderborn ve Köln başpiskoposluk bölgeleri takip ediyor.

Yürürlükteki kilise hukukuna göre mecbur olmamasına rağmen, kaybedilen güveni tekrar kazanmak açısından kilisenin vergi gelirleri gibi mülklerden elde edilen gelirler konusunda şeffaflık yanlısı olunması gerektiğini düşünenlerin sayısında artış görülüyor. 


    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4