banner3

26 Nisan 2024 Cuma

Almanya Filistin’e yardımlara tekrar başlıyor

Almanya'da Türkçe konuşmak avantaj

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann ile Düsseldorf Başkonsolosu Şule Gürel anadil ve çok dilliliğin teşvik edilmesi amacıyla eyalette Almanca ve Türkçe eğitim veren iki okulu ziyaret etti.

03 Haziran 2016 Cuma 21:17
Almanya'da Türkçe konuşmak avantaj
 

Löhrmann ile Gürel, "KRV'de okuldan mesleğe geçiş – Her diplomaya bir bağlantı" projesi çerçevesinde önce Velbert kentindeki Martin-Luther-King-Schule'yi ardından ise Duisburg'daki Theodor-König-Gesamtschule'yi ziyaret etti.


Başkonsolos Gürel, 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında Türklerin yoğun olarak yaşadığı KRV eyaletinde anadil olarak Türkçe dersi alan öğrenci sayısının 40 bin 145, yabancı dil olarak Türkçe dersi alan öğrenci sayısının ise 9 bin 806 olduğunu, Türkçe dersi alan toplam öğrenci sayısının ise 49 bin 951 olduğunu belirtti.

Gürel bu sayının geçtiğimiz yıllarda 120 binin üzerinde olduğuna işaret ederek, mevcut rakamın tekrar yukarılara çekilmesi için özel çaba gösterdiklerini dile getirdi.

Almanya'da yaşayan Türk gençlerinin Almanca ve Türkçe'ye hakim oldukları takdirde iş bulma şanslarının arttığını belirten Gürel, "Öğrencilerle görüştük, onların izlenimlerini ve beklentilerini konuştuk. Özetle iki dilliliğin değeri üzerinde durduk. Gençlerimiz de bunun farkındalar. Hem Almanca hem Türkçeyi çok iyi konuşuyor olmanın kendilerine gelecekleri bakımından sağlayacakları faydaların farkında olduklarını gördüm." dedi.

Gürel, bu derslerde sadece Türkçe öğretilmediğini, zaten Türkçe bilen gençlerin iki dillilik ve iki kültürlülük üzerine tartışmalar yaparak, hem dillerini geliştirdiklerini hem de toplumsal meseleler hakkında bilgi sahibi olduklarını ifade etti.

"Türkçe dersi için okullardan dilekçe ile talepte bulunun"

Çocuklarının eğitim gördüğü okullarda Türkçe anadil dersi olmayan velilere de çağrıda bulunan Şule Gürel, "Biz Türkçe derslerine çok önem veriyoruz çünkü iki dilliliği teşvik ediyoruz. Dolayısıyla bütün velilere çağrım şudur; okullarda hem Türkçe olarak ana dil dersleri veriliyor hem de yabancı dil dersi olarak Türkçe dersi veriliyor. Anne babaların çocuklarını mutlaka anadil Türkçe derslerine göndermeleri önemli. Eğer okullarda böyle bir ders yoksa, velilerin 15'i imza toplayarak okul müdürlüğüne başvurdukları taktirde okul yönetiminin böyle bir dersi açması gerekiyor." şeklinde konuştu.


KRV Eğitim Bakanı Löhrmann ise Türkçe de dahil olmak üzere bakanlık olarak gerek anadil gerekse yabancı dil derslerini desteklediklerini belirterek, birden fazla dil bilen gençlerin mesleki alanda diğer akranlarına göre daha avantajlı olduklarını söyledi.


Löhrmann, diğer yetkililerle birlikte 15 dakika boyunca işlenen Türkçe dersini izleyerek, dersin sonunda kendilerine bu imkanı sağlayan okul yöneticilerine ve öğrencilere teşekkür etti.

(AA) Mesut Zeyrek

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4