banner3

27 Nisan 2024 Cumartesi

Almanya Filistin’e yardımlara tekrar başlıyor

Gazzeli çocuklar için gezici kütüphane

Gazze'de çocukları okumaya teşvik için yaz aylarında gezici kütüphane hizmeti veriliyor.

10 Temmuz 2016 Pazar 13:18
Gazzeli çocuklar için gezici kütüphane
 

Koordinatör Askalani: ''Gezici kütüphane her yıl 3 ay Gazze'de hizmet veriyor. Daha sonra Batı Şeria'ya geçerek oradaki çocuklarla buluşuyor"

Gazzeli Ebu Ruk: "Yaz tatilinde vaktimi, ev işlerinde anneme yardımcı olarak geçiriyordum. Bu kütüphaneyle boş vakitlerimi faydalı ve eğlenceli geçirme imkanı buldum"


Gazze - Gazze'de çocukları okumaya teşvik için yaz aylarında gezici kütüphane hizmeti veriliyor.

Batı Şeria'dan Gazze'ye 16 Mayıs'ta giren Almanya-Fransa Kültür Merkezine ait gezici kütüphane aracı, çocuklara, rengarenk sandalye ve masalarda kitaplarla buluşma imkanı vererek okuma sevgisi aşılamayı hedefliyor.

 Ağustos ayında Gazze Şeridi'ni terk edecek gezici kütüphanenin ilk adresi, Temmuz 2014'teki İsrail saldırılarının en büyük hedeflerinden biri olan Han Yunus kentine bağlı Huzaa beldesi. Kütüphanenin olmadığı bu beldede, birçok kitabı bir arada görmenin heyecanını yaşayan çocuklar, dikkat çekici çizim ve hikayeleri ile kitapların büyülü dünyasına girme, gezici kütüphane ekibinin düzenlediği çeşitli aktivitelerle de eğlenceli vakit geçirme fırsatı buldu.

Kütüphanenin çalışmaları hakkında bilgi veren koordinatör Mahmud el-Askalani, "Gezici kütüphane her yıl 3 ay Gazze'de hizmet veriyor. Daha sonra Batı Şeria'ya geçerek oradaki çocuklarla buluşuyor." dedi.

Gazzeli çocukları okumaya teşvik etmek istediklerini ifade eden Askalani, kütüphanenin, geliştirici aktiviteler uyguladığını, çocuklara kitapları kendileri seçme, sesli okuma yapma ve okudukları hakkında konuşma imkanı sunduklarını ifade etti.

Özellikle şehir merkezlerindeki kütüphanelere ulaşım imkanı zor olan sınır bölgelerine gittiklerini belirten Askalani, "Bu bölgelerde kütüphane bulunmaması nedeniyle çocuklar, dillerini ve düşünme yetilerini güçlendiremiyor." diye konuştu.

Askalani, açık bir alanda 8-14 yaş aralığındaki 20-30 çocuğa kütüphane hizmeti verdiklerini söyledi.

Çocuklara akitivite yaptıran Muhammed Mikdad ise sınır bölgesinde birçok imkandan uzakta yaşamalarına rağmen çocukların kütüphanenin faaliyetlerine büyük ilgi gösterdiklerini dile getirdi.

"Çocukların çoğu, okunan hikayeleri dinleme ve dil yeteneklerini geliştirme konusunda çok istekliydi" diyen Mikdad, bu okumaların, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılardan etkilenen çocukları davranış ve fikir açısından olumlu yönde etkilediğini ifade etti.

Gezici kütüphane tecrübesini anlatan 11 yaşındaki Hala Ebu Ruk, "Yaz tatilinde vaktimi, ev işlerinde anneme yardımcı olarak geçiriyordum. Bu kütüphaneyle boş vakitlerimi faydalı ve eğlenceli geçirme imkanı buldum." dedi.

Ebu Ruk, yaşadıkları bölgede de ileride bir kütüphanenin kurulmasını hayal ettiğini söyledi. 

Almanya-Fransa Kültür Merkezi, Goethe Enstitüsü ile Kudüs'teki Fransız Enstitüsü'nün Ramallah şubesinin ortaklaşa oluşturduğu bir kurum olarak biliniyor.

(AA) Nour Mahd Ali Abu Aisha, Hacer Başer

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4