banner3

19 Mart 2024 Salı

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Seçim ve Mutabakat

02 Şubat 2023, 11:23
Seçim ve Mutabakat
Her ne kadar tarih kesinleşmemiş ise de Türkiye’nin artık seçim atmosferine girdiği açıkça görülüyor. Her seçim gibi bu seçimin de bir ‘kader seçimi’ olduğunu söyleyenlerin sayısı bir hayli fazla. Seçimi ve sonuçlarını heyecanla bekleyenler arasında her zamanki gibi yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız da büyük bir yekûn tutuyor. Seçimlerin sadece Türkiye’ye ne vereceği değil, seçimlerin kendileri için ne gibi yenilikler getirebileceği önemli bir merak konusu.

Taraflar iddialarını yüksek sesle dile getirmekten bir an için dahi geri durmasalar bile seçimi kimin kazandığını ancak sandıklar açılınca göreceğiz. Şimdilik en çok üzerinde durulacak olan konuların başında tarafların seçim vaatleri geliyor. Millet İttifakı diye bilinen ve altı partinin bir araya gelmesiyle oluşan grup Ortak Politikalar Mutabakat Metni adını verdikleri belgeyle 30 Ocak 2023’te halkın huzuruna çıktılar. 224 sayfalık ve 2400 maddeden oluşan metin Millet İttifakı iktidara gelirse Hükümet Programı’na dönüşecek. Metin’de sistem değişikliğinden dış politikaya, eğitimden kültüre, tarımdan dijitalleşmeye tüm konular hakkında madde madde vaatler sıralanmış durumda. Her ne kadar Türk seçmeni vaatlerin seçimlerden sonra çokça unutulduğuna şahit ise de yine de önüne konanları enine boyuna değerlendirmek mecburiyetinde.

Mutabakat Metni’nde beklendiği gibi yurtdışındaki vatandaşlarımıza yönelik vaatler de var. Dış politika ile ilgili kısımda; ‘Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın hak ve çıkarlarına, Türkiye kökenli insanlarımızın Anavatan’la insani ve kültürel bağlarının korunmasına, soydaş ve akraba toplulukların sorunlarının insan hakları temelinde çözümüne temel dış politika hedeflerimiz arasında yer vereceğiz.’ ve ‘Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın ve onların oluşturdukları STK’ların Türkiye’nin yumuşak gücü ve kamu diplomasisinin etkin bir aracı olması için gayret göstereceğiz.’ ifadeleri yer alıyor. Bu çerçeveden bakıldığında Millet İttifakı’nın fazlaca bir vaadi olmadığı kanaatine varabiliriz.

Diğer taraftan Seçim Kanunu’nda yapılması düşünülen değişiklikler içerisinde de bizleri yakından ilgilendiren bir teklif/vaat var. Buna göre Millet İttifakı iktidara gelebilirse yurt dışını bir seçim bölgesi haline getirecek ve yurt dışındaki insanlarımızın seçme yanında seçilme haklarını da hayata geçirmiş olacak. Ancak metinde yurt dışındaki insan sayımızın 6 milyon olduğu zikredilmekle birlikte yurt dışına ayrılan milletvekili sayısının 15 ile sınırlı olacağı gibi garip karşıladığımız bir ifade var. Eğer yurt dışı bir seçim bölgesi olacaksa, Türkiye’deki seçim bölgeleriyle eşit muamele görmelidir. Nüfusu 6 milyonun altındaki Ankara Meclis’e 36 milletvekili gönderirken daha fazla bir nüfus için neden sadece 15 milletvekilliği öngörüldüğü izaha muhtaçtır kanaatindeyim.

Kaldı ki son zamanlarda gerek Türkiye’de gerekse yurt dışındaki bazı çevrelerde yurt dışındaki insanlarımızın seçimlere katılıp oy kullanmalarının aleyhinde yaygın bir propaganda söz konusudur. Seçim sonuçlarından memnun olmayan tarafların veya bilhassa sosyal medyadaki densizliklerin ateşlediği bu durum, on yıllardır seçim hakkı için mücadele edenleri oldukça rahatsız etmektedir. Elbette seçme hakkımızın kullanılması sırasında yer yer yaşadığımız ülke kanunlarıyla ve kamuoylarıyla karşı karşıya kaldığımız istenmeyen hadiseler olmuştur. Ancak bunların yurt dışındaki insanlarımızdan ziyade Türkiye’den gelen politikacılar marifetiyle yaşandığı da bir gerçektir. Daha birkaç gün önce Federal Almanya bir T.C. milletvekilinin Neuss’ta yaptığı ve demokratik davranış biçimlerini aşan bir konuşması sebebiyle Sayın Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın Berlin’e yapacağı ziyareti iptal etti ve seçimlere kadar bu türden ziyaretlere kapalı olduğunu açıkça ortaya koydu.

Bir ülkenin vatandaşı için seçme ve seçilme hakkı vazgeçilmez, tartışılmaz bir haktır. Uygulamadaki bazı aksamaları bahane ederek bu hakkın kullanımının önüne geçmeye çalışmak demokratik bir tutum olmasa gerektir. Diğer yandan bizlerin de haklarımızı kullanırken yaşadığımız ülkelerin kurallarına uymamız gerektiğini kavramak zorundayız. İktidardaki Cumhur İttifakı da önümüzdeki süreçte halka ve yurt dışındakilere vaatlerini açıklayacaktır. İnsanlarımız onu da değerlendirecek ve aralarındaki farkları göz önüne alarak tercihlerini yapacaklardır. Tüm süreç boyunca önceki dönemlerde yaşanan bir takım olumsuz hareketlere girmemek geleceğimiz açısından hayati önemdedir. Bunun şuurunda olarak hareket edebildiğimiz ölçüde demokrasinin nimetlerinden yararlanmış oluruz. Diğer taraftan her iki tarafa da taleplerimizi ve beklentilerimizi aktarmak hususunda ısrarlı hareket etmek zorundayız. Demokrasi dediğimiz rejimler her ne kadar iyi, hoş olsalar da ağlamayan çocuğa mama vermemekte direnmektedirler.

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4